Az oktatás forradalma

Ahogy egyre jobban ásom bele magam az oktatásba, egyre több szimpatikus és előremutató példát látok. Mindenki tudja, látja, érzi, hogy az iskolai oktatásunk nem jó, változtatni kell az alap koncepción, de csak kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Már maga az oktatás szó sem megfelelő, egy fentről lefelé mutató, egyirányú kommunikációt feltételez, nem beszélve az asszociációkról (kioktat, leckéztet, feleltet-megfeleltet: érdekes a magyar nyelv 🙂 ). Mégis vannak olyan tanárok, akik hitet adnak, előremutatóan gondolkoznak. Ilyen Joós Andrea is, aki élménybiológiát tart a gyerekeknek, miközben gamification elemeket használ. A játékosítással könnyebb a folyamat, és egyedisége okán jobban megmarad a tanulóban.

Korábban már láttam a Tedx videóját, amiben remekül mutatja be a hozzáállásbeli különbségeket, amivel megváltoztathatja a hagyományos hozzáállást, és új szemléletmódot vihet a közoktatásba is.

Sajnos, ha megnézzük, hogy hogyan tanítottak a múlt században, és átgondoljuk, hogyan tanítanak most: nos, a különbség (vagy annak hiánya) szembeszökő. Sem a frontális módszer, sem az alapvető eszköz (tábla és íróeszköz) nem változott az elmúlt 100 évben, ami roppant elkeserítő.

A felvétel a kolozsvári Piarista Főgimnázium tantermében készült, a gyerekek fegyelmezetten viselik a fotózást és az igen kényelmetlennek tűnő fapadokat is. Növelhette viszont a komfortérzetet, hogy már vezetékes villany is volt

forrás eduline.

Egyetemi óraadóként mindig küzdök, hogy jó, emlékezetes órát tartsak, és használható tudást adjak. Egy jól kiválasztott gamification módszerrel, vagy csak pozitív hozzáállással már sokat tehetünk a saját szintünkön is, hogy változzon a magyar oktatás.

Blogbejegyzés: Torma Ferenc

2017-11-30T00:02:22+02:00