Az oktatás versenyképessége

2017. május 4.-én zajlott le hazánkban a III. Versenyképes oktatás konferencia Budapesten,az InterContinental Hotelben. A cél az volt, hogy a vállalatok és az oktatási intézmények, valamint a kormányzat között megfelelő kommunikáció alakulhasson ki. Ezen kívül bemutattak egy rendkívül érdekes kutatási eredményt, melyet 12 000 fő, 15 és 29 év közötti fiatal töltött ki. Szomorú tény, hogy a külföldön tanulók kevésbé érzik megbecsültnek szakterületüket itthon, mint külföldön. A nemzetközi  tapasztalat abban tudja a hallgatókat leginkább segíteni, hogy azon a készségeiket fejlesszék, amelyekre a hazai oktatási rendszer jelenleg nem fektet hangsúlyt, például a digitális oktatás, prezentációs készségek, a projekt-és csapatmunka.

A PWC szintén végzett egy felmérést a munkáltatói márkáról, 13 000 fő, 15 és 29 év közötti fiatal bevonásával. Fontos következtetés, hogy a bérezés a még nem dolgozóknál nem elsődleges szempont, a fejlődés és a karrierépítés került fókuszba. Ezek mellett a környezet és a rugalmas munkavégzés, ami leginkább motiválja a most tanuló fiatalokat.

 

 

Az utóbbi években lényeges változás állt be a munkaerő piacon, mivel ma már nem a munkáltató választ kollégát, hanem a munkavállaló választ magának megfelelő munkahelyet.

Az előzetes felmérésekből és a fenti összefoglaló videókból is az derült ki, hogy a megoldást a vállalatok rugalmasságában kell keresni, a kölcsönös bizalomban és a folyamatos visszacsatolásban.

A megfogalmazott főbb javaslatok:

Az oktatási intézményeknek elsősorban a már erős alapokat kellene továbbfejleszteni és a nemzetközi jó gyakorlatokat is beépítve, illetve a vállalatokkal együttműködve gyakorlatiasabb, készségfókuszú és digitális oktatási rendszereket szükséges kidolgozni.

Nem tudom, ki hogy van vele, de a javaslatok nagy része évek óta téma, a tényleges megvalósítási lépéseket azonban még nem tették meg.

Torma Ferenc

IDEA Képzési Központ

2017-06-08T11:02:49+02:00